آشنایی با ارتوپدی
اصطلاح ارتوپدی که در زبان لاتین از آن تحت عنوان Orthopedics یاد می شود، شاخه ای از جراحی در حیطه سیستم حرکتی بدن شامل استخوان ها، مفاصل، عضلات و دیگر بافت های موجود در اندام های حرکتی بدن می باشد. کلمه ارتوپد دارای ریشه ای یونانی می باشد که نخستین بار در سال 1741 میلادی توسط آقای نیکولاس آندری استفاده شد. این اصطلاح از ترکیب دو کلمه لاتین Orthos به معنای صاف و یا مستقیم و Paideion به معنی کودک و یا بچه ساخته شده است.
شاید این جمله که ارتوپدی شاخه ای از علم جراحی می باشد، موجب شود شما تصور کنید که متخصص ارتوپد تنها به انجام جراحی می پردازد. اما خوب است بدانید که چنین نیست! فردی که در زمینه ارتوپدی دارای تخصص است، تمام بیماری هایی که سیستم حرکتی یا لوکوموتور بدن فرد را تحت تاثیر منفی خود قرار می دهند، مورد توجه خو قرار داده و به منظور درمان آن ها تلاش می کند. دست ها، پاها، کمر، لگن و دردهایی که در این نقاط حس می شوند و نیز محدودیت های حرکتی و تغییر شکل اندام ها از جمله مواردی هستند که در مجموعه فعالیت های ارتوپدی قرار می گیرند.
وظیفه اصلی ارتوپدی
متخصص استخوان ها و مفاصل و یا جراح استخوان و مفاصل فردی است که تحت عنوان متخصص ارتوپدی نیز شناخته می شود. این فرد می کوشد تا به به کارگیری روش هایی نظیر جراحی و یا با استفاده از روش های غیر جراحی مشکلات سیستم حرکتی بیمار را شناسایی کرده و در جهت رفع آن ها پیش برود. این آسیب ها ممکن است در اثر حوادثی نظیر ورود ضربه به استخوان، آسیب های مورزشی، خراب شدن مفاصل بدن همچون آرتروز، عفونت اندام ها، تومورهای استخوان و نیز بیماری های مادرزادی به وجود آمده باشند.
- روند درمان توسط ارتوپد
غالب بیمارانی که به یک متخصص ارتوپدی مراجعه می کنند، یک علامت حرکتی نظیر درد در اندام خود مشاهده کرده اند. در این هنگام پزشک ارتوپد وظیفه تشخیص بیماری فرد را با استفاده از طرح پرسش هایی از وی بر عهده دارد. پس از این که پزشک ارتوپد موفق به تشخیص بیماری مراجعه کننده شد، نسبت به درمان وی اقدام خواهد کرد. این درمان در دو دسته جراحی و غیر جراحی صورت می پذیرد. گفتنی است که غالب بیمارانی را که از وجود مشکلاتی در سیستم حرکتی خود رنج می برند، می توان بدون استفاده از جراحی درمان کرد. از جمله این روش ها می توان به انجام نرمش های طبی ویژه، مصرف دارو، فیزیوتراپی و … اشاره کرد. اما گاهی مشکل فرد به گونه ای است که انجام این فعالیت ها هیچ گونه کمکی به بهبود وی و پیشرفت روند درمان نخواهد کرد. در این صورت پزشکان تنها با انجام عمل های جراحی می توانند به بیمار کمک کنند.
- زیر شاخه های اصلی ارتوپدی
ارتوپدی دارای زیر شاخه های اصلی زیادی می باشد که در ادامه به معرفی آن ها خواهیم پرداخت:
- جراحی دست
- جراحی شانه و آرنج
- جراحی ستون فقرات
- جراحی لگن و مفصل ران
- جراحی زانو
- جراحی پا
- جراحی ارتوپدی کودکان
- جراحی تومورهای سیستم حرکتی
- جراحی تروما و آسیب های اسکلتی
- جراحی آسیب های ورزشی
در ارتباط باشید