صبر یکی از خصلتهای نیکوی بشری است که هر فردی باید این خصلت را در وجود خود تقویت نماید تا بتواند در زندگی خود آنرا بکار گیرد. در واقع می توان گفت صبوری یکی ویژگی های مهم و اساسی می باشد که افراد باید از همان دوران کودکی این خصلت را در خود شناخته و تقویت نمایند. زیرا اینکار در لحظه لحظه زندگی هر فردی نقش موثر و بسزایی دارد. بهترین راه برای یادگیری صبوری اینست که این صفت نیکو را از همان سنین پایین به کودکان خود آموزش دهیم. برای این منظور، راهکارها و بازی‌های بسیار زیادی وجود دارند که والدین می‌توانند از آن‌ها استفاده کنند. همچنین مهم‌ترین گام در آموزش صبر به کودکان، این است که والدین نیز خود صبور باشند و از برخورد منفی با کودک خودداری کنند.

اهمیت آموزش صبوری به کودکان

همانگونه که اشاره نمودیم ، باید آموزش صبوری به کودکان از همان سنین پایین آغاز شود. معمولا کودکان علاقه‌ای برای صبر کردن ندارند و در مواقعی که انتظار چیزی را می کشند با دغدغه و چالش هایی روبرو هستند. باید دقت داشته باشید که این عدم صبوری در کودکان با مشکلاتی همراه می‌شود چرا که کودک همیشه نمی‌تواند سریعا به خواسته‌های خود برسد و لازم است که برای موفقیت در زندگی، انتظار کشیدن و صبوری را بیاموزند. مثلا کودک شما باید بیاموزد که در محیط های درمانی مانند مطب دکتر باید منتظر باشد تا نوبتش شود. آموزش صبوری به کودکان از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است و لازم است که والدین آن را جدی بگیرند.

آموزش صبوری به کودکان

آموزش صبر در هر سن و سالی مثبت و ارزنده می باشد. هر چقدر این سن و سال پایینتر باشد به مراتب بیشتر و نتایح بهتری خواهد داشت. زیرا کودکان از همان سنین پایین مفهوم صبر را یاد می گیرندو تا انتها همانند عضوی جداناشدنی با فرد خواهد ماند. برخی از راه‌های آموزش صبر به کودکان شامل موارد زیر است. 

صبور بودن والدین : والدین باید توجه داشته باشند که کودکان از آنها الگوبرداری می کنند . بنابراین باید در ابتدا رفتار والدین به گونه ای باشد که کودک نیز تحت تاثیر رفتار والدین خود ، رفتاری مناسب داشته باشد. صبور بودن والدین به خودی خود می تواند بهترین آموزش برای کودکان باشد.

شروع آموزش : برای شروع آموزش، لازم است که از موارد کوچک شروع به آموزش کنید و از کودک بخواهید که یک تا دو دقیقه برای رسیدن به خواسته خود انتظار بکشد. کودکان به آرامی مفاهیم را می‌آموزند و شما می‌توانید به تدریج این زمان را افزایش دهید.

برخورد مناسب : زمانی که در حال آموزش صبر به کودک خود هستید، لازم است که برخورد مناسبی داشته باشید. لبخند زده و خونسردی خود را به کودکان انتقال دهید. همینطور لازم است که در مقابل اشتباهات کودک صبور بوده و واکنش مثبتی به او نشان دهید. در بسیاری از مواقع، کودکان برای جلب رضایت والدین خود عجله می‌کنند و در نتیجه مرتکب اشتباه می‌شوند. بدخلقی شما باعث می‌شود که کودک نیز کم صبر بودن را بیاموزد.

منتظر گذاشتن کودک : وقتی که کودک چیزی از شما می‌خواهد، او را برای مدت کوتاهی منتظر بگذارید تا متوجه شود که باید برای رسیدن به خواسته خود صبر کند. مثلا اگر در حال آشپزی هستید و کودکان از شما می‌خواهد که با او بازی کنید، بگویید که باید تا اتمام کار شما منتظر باشد و صبر کند.

سرگرم کردن کودک : در صورتی که می‌دانید در موقعیتی قرار خواهید گرفت که کودک باید انتظار زیادی بکشد، وسایلی برای سرگرمی او مهیا کنید. مثلا زمانی که می‌خواهید به مطب پزشک بروید، وسایل نقاشی با خود به همراه داشته باشید تا کودک در حین انتظار سرگرم باشد و کلافه نشود.

زمانبندی مناسب: برای مشخص کردن زمان انتظار، ساعت و دقیقه مشخص نکنید چراکه ممکن است نتوانید به آن پایبند باشید و در نتیجه کودک نسبت به شما بدبین می‌شود. مثلا نگویید که شام تا 30 دقیقه دیگر حاضر است. درعوض بگویید که شام زمانی حاضر می‌شود که سیب زمینی‌ها بپزند.

انجام فعالیت های آرام : همواره متخصصان کودکان را از بازی های پرهیجان منع نموده اند زیرا موجب افزایش استرس و در نتیجه عدم صبوری آنها می شود. بنابراین توصیه می کنیم به جای بازی‌های ویدیویی، از بازی‌های تخته‌ای و بازی‌های دستی برای کودکان استفاده کنید. این بازی‌ها مدت زمان بیشتری طول می‌کشند و فعالیت مناسبی برای افزایش صبر در کودکان می‌باشند.

بازی‌ها و فعالیت‌های مناسب برای آموزش صبوری به کودکان

برخی از بازی‌ها و فعالیت‌ها در آموزش صبر به کودکان تاثیرگذار هستند. برخی از این فعایت‌ها شامل موارد زیر هستند.

  • پخت غذا
  • ماهیگیری
  • حل پاذل
  • پرورش گل و گیاه

شما برای ثبوری فرزندان خود از چه روشهایی استفاده می کنید