گفتار درمانی یکی از شاخه های توانبخشی است که اختلالات گفتاری را شناسایی و آن ها را درمان میکند. گفتار درمانی در حیطه های مختلفی فعالیت میکند و حتی درمان مشکلاتی همچون اختلالات مربوط به بلع را نیز پوشش میدهد. درمان مشکلات گفتاری در سنین پایین بهتر جواب میدهد و در صورت عدم درمان، تا دوره بزرگسالی نیز ادامه پیدا میکند. مهم ترین عامل موفقیت در گفتار درمانی، صبر و تداوم درمان است. در ادامه مقاله به بررسی کامل گفتار درمانی میپردازیم.
گفتار درمانی چه نوع درمانی است
همانطور که گفتیم گفتار درمانی یکی از زیر شاخه های توانبخشی می باشد که به شناسایی و حل مشکلات مربوط به زبان و گفتار میپردازد. این درمان شامل دو بخش اصلی است؛ بخش اول شامل تمرینات دهانی می باشد.در این روش دهان را برای تولید صداها و شکل دادن کلمات و جمله ها تمرین میدهند و بخش دوم مربوط به درک کلمات می باشد که در آن به درک کلمات و نحوه گفتار میپردازند. در واقع هدف گفتار درمانی این است که بالاترین و بیشترین صورت ، توانایی فرد را در گفتار به کار بگیرد. گفتار درمانگران برای رسیدن به اهداف خود از علوم مختلف بهره می گیرند که از جمله آن ها می توان به روانشناسی، آناتومی، علوم اعصاب و…اشاره کرد.
تفاوت گفتار و زبان در گفتاردرمانی
در هنگام صحبت کردن، بخشی از این فرایند همچون انتخاب کلمات و جمله بندی ها در مغز اتفاق میافتد. ازاینرو بخش مربوط به ذهن، زبان است. بخش دیگری که توسط عضلات حنجره، لب، دهان و زبان اتفاق میافتد و باعث تولید صدا میشود، گفتار نام دارد. گفتار درمانی به شناسایی و درمان مشکلات مربوط به هر دو بخش گفتار و زبان میپردازد. لازم به ذکر است که فرآیند بلع نیز بخش مهمی از حیطه فعالیت گفتار درمانی میباشد.
چه افرادی نیاز به گفتار درمانی دارند؟
در حقیقت هر فردی که در ارتباط برقرار کردن خود از طریق زبان و گفتار مشکل داشته باشد، باید از گفتار درمانی کمک بگیرد. به طور کلی افراد زیر بیش از سایرین به خدمات گفتار درمانی نیاز پیدا می کنند.
- افراد دارای لکنت زبان و مشکلات تلفظی
- افراد کم توان ذهنی و اوتیسم
- افرادی که در یادگیری و خواندن و نوشتن مشکل دارند
- افراد مبتلا به مشکلات شنوایی
- افرادی که شکاف کام و لب دارند
- افراد مبتلا به اختلالات صوتی
- افراد مبتلا به سرطان حنجره، زبان و گردن
- کودکانی که دیر شروع به صحبت کرده اند
- افرادی که پس از صدمه مغزی دچار مشکلات گفتاری و بلعی شده اند.
- نوزادان نارس و کودکانی که مشکل بلع شیر دارند .
- کودکان مبتلا به بیش فعالی وهمچنین سندروم داون .
- بیماران مبتلا به پارکینسون و MS
مزیت های گفتار درمانی
همانطور که می دانید مشکلات گفتاری در هر سنی باعث کاهش اعتماد به نفس در فرد میشود و از اینرو موجب بوجود امدن مشکلات مختلفی مانند افسردگی و گوشه گیری می شود.این در حالیست که اختلالات گفتار در کودکان می تواند به مشکلاتی در خواندن و نوشتن نیز بیانجامد. گفتار درمانی باعث میشود که اعتماد به نفس در کودکان و بزرگسالان تقویت شده تا از این طریق بتوانند به خوبی در اجتماع فعالیت کرده واز سایر مشکلات جانبی پیشگیری بگیرند.
آیا شما نیز با این مشکل آشنا هستید و یا تجربه خاصی در این مورد دارید؟ تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.
در ارتباط باشید